ECHIPAMENTE si TEHNOLOGII pentru VINIFICATIE si BAUTURI
Copyright© 2010 BEVITECH SRL - Calea 13 Septembrie, 131 - 050718 Bucuresti, RO - tel 0214107100 fax 0214107126
Capital 10.000 Lei - RC J40/5132/99 - CIF RO11820774
splash
Fac vinul meu
Multe persoane preferă să facă propriul lor vin, în cantitate mică, pentru consumul familiei. Pentru a face un vin de calitate este necesară respectarea unor reguli minime. Apoi, în funcţie de rezultatul dorit şi de bugetul alocat vinificaţiei, se poate aprofunda şi ameliora procesul până la un nivel profesional.
Este bine de făcut

- întotdeauna desciorchinaţi strugurii (astfel se evită trecerea în must a taninurilor astringente din ciorchine şi gustul de ierbos)

- maceraţi strugurii roşii, pentru a extrage culoarea şi taninii buni din pieliţă, aceştia contribuie la caracterul şi personalitatea vinului

- presaţi strugurii albi imediat după zdrobire, cu excepţia soiurilor semiaromatice/aromatice (chardonay, sauvignon, muscat, tămâioasă) unde se face o macerare de la aprox. 6 ore la 2-3 zile

- trageţi vinul de pe drojdie la scurt timp după ce s-a terminat fermentarea

- limpeziţi prin bentonizare sau la rece (sub 10°C) şi trageţi de pe drojdia depusă

- păstraţi vinul în vase pline, fără contact cu aerul care poate oxida vinul (casare)
NU este bine de făcut

- nu vinificaţi strugurii cu tot cu ciorchini

- nu adăugaţi zahăr, decât dacă a fost o recoltă cu conţinut mic de zahăr natural

- nu maceraţi stugurii albi, presaţi imediat după zdrobire, cu excepţia soiurilor semiaromatice/aromatice (chardonay, sauvignon, muscat, tămâioasă) unde se face o macerare de la aprox. 6 ore la 2-3 zile

- nu lăsaţi vinul pe drojdie prea mult timp după terminarea fermentaţiei pentru că poate lua gust şi miros, neplăcute, de la drojdiile depuse

- nu păstraţi vinul în vase care nu sunt pline, pentru că în contact cu aerul vinul se oxidează (casare)
Vinificaţia pas cu pas
Desciorchinaţi strugurii folosind un desciorchinător sau cu mâna.

Zdrobiţi boabele cu un zdrobitor. Dacă aţi folosit o maşină de desciorchinat electrică nu mai este necesară zdrobirea pentru că din procesul de desciorchinare boabele sunt suficient de zdrobite.
                    
Pentru vin roşu : lăsaţi mustuiala la macerat până la câteva zile, în funcţie de culoarea dorită. Amestecaţi de mai multe ori pe zi.
Pentru vin alb nu este necesară macerarea, cu excepţia soiurilor semiaromatice/aromatice (chardonay, sauvignon, muscat, tămâioasă) unde se poate face o macerare de la aprox. 6 ore la 2-3 zile.

Presaţi mustuiala cu un teasc sau cu o altă presă adaptată.
În prima fază, lăsaţi să se scurgă mustul şi nu presaţi foarte tare. Veţi obţine un must de calitate mai bună (mustul răvac). Colectaţi-l separat. Apoi, puteţi să presaţi puternic. Colectaţi acest must separat de primul. Le veţi fermenta separat.

Astupaţi vasele în care se va face fermentarea (damigene, butoaie etc.) asigurând un dop de fermentare (supapă, furtun introdus în borcan cu apă etc.). În timpul fermentării se degajă dioxid de carbon (CO2), vizibil sub formă de bule de gaz care se ridică din must.

După terminarea fermentării (când nu se mai degajă CO2), lăsaţi să stea 1 zi, după care trageţi vinul de pe drojdie. Apoi faceţi limpezirea cu bentonita preparată conform instrucţiunilor de pe etichetă. Amestecaţi pentru omogenizare. Lăsaţi să sedimenteze 2-3 zile. Se poate limpezi de asemenea la rece, sub 10°C. Trageţi vinul limpede de pe drojdie, cu ajutorul unui furtun sau folosind robinetul de golire parţială, dacă există, în alt vas de păstrare (damigene, butoaie, cisterne etc.). Umpleţi vasele complet şi astupaţi-le.

În acelaşi timp cu limpezirea faceţi şi tratamentul cu SO2, pentru împiedicarea oxidării vinului. Tratamentul se face cu metabisulfit de potasiu, conform instrucţiunilor de pe etichetă.

Dacă doriţi să aveţi o limpiditate perfectă a vinului va trebui sa-l filtraţi. Filtrarea se face cu ajutorul unui filtru cu cartoane filtrante.

Apoi, vinul poate fi păstrat în vrac (în vas plin, sub protectie de azot/dioxid de carbon sau cu pelicula protectoare de contactul cu aerul) sau îmbuteliat (preferabil).
Vinificaţia acasă
Cei care doresc să urce în calitatea vinificaţiei vor putea folosi enzimele pectolitice, pentru a spori cantitatea şi calitatea mustului, drojdiile selecţionate, pentru a face o fermentaţie de foarte bună calitate, şi bacteriile malolactice, pentru o fermentaţie perfectă, la nivel profesional.

Citiţi informaţiile despre enzime, drojdii şi bacterii în pagina de Tehnologii.

De asemenea, este recomandat ca vinul să fie stabilizat prin tratamentele specifice şi păstrat îmbuteliat, în sticle din sticlă minerală - nu în sticle din PET.

Pentru tratamente citiţi pagina Tehnologii

Pentru îmbuteliere citiţi paginile Echipamente
Filtrare Desciorchinare Zdrobire Pompe Fermentare Macerare Pastrare Îmbuteliere Îmbuteliere