top of page

Iată câteva din întrebările şi problemele cele mai frecvente care le puteţi avea :
(datorita diversitatii situatiilor si problemelor nu putem da aici raspunsuri general valabile)


Recoltare, recepţie
- Când culeg strugurii ?  Cum măsor conţinutul de zahăr în struguri/must ?
- Cum transport strugurii culeşi ?
- Care este potenţialul alcoolic al unui must ?

Desciorchinare, zdrobire, presare, macerare
- De ce este bine să desciorchinez strugurii ?
- Este necesară zdrobirea ?
- La ce folosesc enzimele pectolitice ?
- Ce este macerarea ?
- Cum se presează mustuiala ?

Fermentare
- Ce trebuie să fac înainte de începerea fermentării ?
- Ce vase este bine sa folosesc pentru fermentare ?
- Cum influenţează temperatura procesul de fermentare ?
- La ce folosesc drojdiile selecţionate ?
- Fermentaţia nu porneşte.
- Fermentaţia s-a oprit şi vinul este încă dulce.
- Fermentaţia este lentă şi durează de prea multe zile.
- Primăvara vinul a început din nou să fermenteze.

Limpezire
- Vinul nu se limpezeşte.
- Vinul s-a limpezit şi după un timp s-a tulburat din nou.
- La ce foloseşte bentonita ?
- La ce foloseşte filtrarea ?

Defecte, boli
- Vinul îşi schimbă culoarea după ce l-am turnat în pahar.
- Vinul s-a închis la culoare.
- Vinul are miros de « ou clocit ».
- Vinul are miros/gust de mucegai.
- Vinul are miros/gust de butoi.
- Vinul a prins floare.
- Vinul are miros/gust de oţet.
- Vinul este bălos/uleios.

bottom of page